Fierljeppen.

Geplaatst op woensdag 10 augustus 2022 @ 16:44 , 97 keer bekeken

Fierljeppen: wat is dat?

Polsstokverspringen, beter bekend onder de Friese naam fierljeppen, is een sport waarbij een atleet probeert een zo groot mogelijke afstand over een sloot te overbruggen – met behulp van een polsstok. De sport is vroeger uit nood ontstaan. Want wie toen zijn voeten droog wilde houden in een drassig landje, moest ver kunnen springen. Al in de twaalfde eeuw bleek de stok een uitkomst, maar pas in 1767 werd de eerste officiële Fierljepwedstrijd gehouden in Friesland.

Een echt kampioenschap liet nog ruim twee eeuwen op zich wachten. In 1972 werd de Friese Roel Bokke Span met een sprong van 15,44 de eerste Nederlandse kampioen. In 2010 vond het evenement dat nu naar Haarlem komt voor het eerst plaats voor de Rijksmunt in Utrecht. Zo ging dat er toen aan toe.

Tegenwoordig lijkt fierljeppen allang niet meer op het slootjespringen van vroeger. Elk jaar worden records verbeterd en gaat het steeds hoger, sneller én verder. Dit jaar dus in Haarlem. Rian Baas, Nederlands Kampioen Polsstokverspringen, kijkt uit naar het springen in onze stad: “Mijn doel is het verbreken van het Nederlandse record. Deze staat nu op 22.34 meter, gesprongen door Bart Helmholt. De vorige edities van dit event hebben polsstokverspringen internationale bekendheid gegeven. Nu hopen we de grenzen nog verder te verleggen en meer mensen te betrekken bij de sport.”


Welkom bij Clubs!

Kijk gerust verder op deze club en doe mee.


Of maak zelf een Clubs account aan: